вторник, 2 октомври 2012 г.

Благодарността - начин на живот (част 13) Благодарността: едно от чудесата на живота

Благодарността: едно от чудесата на живота

д-р уейн У дайър

Д-р Уейн У. Лайър е един от най-четените и световно известни автори в областта на личностното израстване. Той е автор на редица бестселъри, включително „Истинска магия", „Вашите слаби места", „Пътеката", „Обещанието си е обещание", „Мъдрост за всеки ден" и „Силата на намерението". Участвал е в повече от 5 000 предавания по телевизията и радиото. Това есе е адаптирано от книгата па Уейн „Твоята свещена същност", публикувана от „Харпърколинс",

Изразяването на благодарност за чу­десата във вашия свят е един от най-добрите начини да направите всеки момент от живота си специален. Всеки ден, напредвайки по своята пътека, водете разговори с Бога в интимни и важни моменти. В тези разговори не искайте специални услуги, а потвърдете готовността си да из­ползвате цялата си вътрешна сила за създаване на реше­ния. Помолете за вътрешна мъдрост да го направите и благодарете на Бога за помощта.

Знанието, че можете да получите божествено напът­ствие, е нещо повече от утринна неделна служба. Това е знание, което идва отвътре, и то е несъмнено и непок­латимо, защото тези моменти оказват въздействие върху начина ви на живот.

Щом съзнанието ви за божественото присъствие, протичащо във вас във всеки един момент, нарасне, ще откриете, че отделяте повече време, за да се наслаждавате на заобикалящата ви красота. Когато наблюдавате птица, цвете, залез, възрастен човек, майка, която кър­ми рожбата си, училищен автобус с деца, отворете сър­цето си за тях. Позволете на любовта да протече от вас към тях и усетете как се връща. Колкото повече практи­кувате получаването на любов от заобикалящата ви обс­тановка, толкова по-енергизирани ще се чувствате.

Енергия има във всичко и във всеки. Ние получаваме тази невидима енергия, като оценяваме истински красо­тата и чудото на нашата вселена.

Постепенно ще се научите да излъчвате навън любов­та, която получавате, като се любувате на красотата. Опитайте!

Друг положителен резултат от чувството на благо­дарност за вашия свят е повишената способност да давате. Когато изпитвате благодарност в сърцето си, ще откриете нова готовност да давате на другите, така че и те да усетят вашата радост. Ще забележите, че искате да удовлетворявате нуждите и желанията на другите без каквито и да било очаквания за признание.

Важно е обаче да правите разлика между даване и жертва. Жертвата обикновено е за нещо. Жертва се прави само за да се постигне нещо. Когато се жертвате, вие давате, за да получите, и се ръководите от своето его, което ви програмира да вярвате, че сте толкова важни и специални, че заслужавате нещо заради даденото. Егото иска да сте горделиви и да вярвате, че даването свидетелства за вашето превъзходство - сякаш Вашата щед­рост ви отграничава от другите, които не са щедри като вас.

Ако пък давате, защото чувствате, че трябва, вие не сте истински мотивирани от по-висшия си Аз. Тук също действа егото и ви казва, че сте много по-добри от по­лучателите и че те би трябвало да са ви благодарни.

Но има огромна разлика между даването като средст­во за поддържане на нетолерантността и любовта, из­вираща от свещената ви същност. Когато култивирате истинско чувство на щедрост, произтичащо от собст­вената ви благодарност за даровете, които са ви дадени, ще проумеете, че даването е получаване и получаване­то е даване в цялото му великолепие. Чувствителността към нуждите на другите е едно от най-блажените преживявания. Спомнете си колко вълнуващо е било да поднасяте подаръци на родителите си, на бабите и дядовците си, на братята и сестрите си. Благодарността ви за тяхното щастие се е равнявала, а може и да е превишавала вълнението ви при получаването на подаръци. Защо? Защото давайки, сте получили.

Разбирате ли, вашата свещена същност ви позволява да изпитвате благодарност и да давате безусловно. Ва­шето его иска отплата. Но е така, само защото егото знае единствено това - вие продължавате да го възнаграждавате, че ви отделя от любящото присъствие. Позволете на егото си да усети любовта и толерант­ността на висшата ви същност и автоматично ще за­почнете да действате по същия начин и във външния си живот.






Няма коментари: