вторник, 20 ноември 2012 г.

Благодарността - начин на живот (част 44) Благодарността: начин на мислене

Благодарността: начин на мислене

Д-р Бърни Сийгъл

Д-р Бърни С. Сийгъл е пенсиониран хирург, който сега се занимава с хуманизирането на здравеопазването и медицинското образование. Той е основател на „ЕсаР" (изключителни раково болни пациенти) и автор на „Любов, медицина и чудеса"[1] и на „Покой, любов и изцеление".

Аз вярвам, че благодарността е начин на мислене, а не състояние, свързано със здравето или богатството. Нека кажа, че някои от най-великите ми учители по благодар­ност са хора, които аз наричам затворници на живота. Какво имам предвид? Имам предвид хората, които са затворници на тялото си или на здравно заведение и въп­реки това са благодарни за живота. Аз вярвам, че когато изпитваш благодарност за живота и го възприемеш като възможност да даряваш любов, той се променя и става такъв, какъвто го е замислил Творецът.

Пример за това са мои познати с различни заболявания или инвалиди, които аз наричам здрави. Защо са здрави? Те са научили онова, което бащата (общопрактикуващ лекар) на мой колега веднъж формулира така: „Истински доброто здраве е способността да живееш без него".

Сам Кийн имаше предвид свой приятел с болестта на Лу Гериг. Той бил тежко болен и дори дишането за него представлявало проблем. Сам отишъл да го види и го поздравил за нагласата му. Приятелят отвърнал: „Имам ли избор?", а Сам рекъл: „Можеш да се повайкаш и да поохкаш". Приятелят казал: „Никога не ми е хрумвало". И все пак ако попитате повечето хора дали животът е справедлив, те ще ви изкрещят „НЕ". Колкото по-богати са, толкова по-силно крещят. Трябва да осъзнаем, че макар животът да е труден, той не е несправедлив. Всички си имаме проблеми. Ключът е да се научим да живеем с тях и дори да ги използваме.

Посланието на майка ми към мен беше: „Така е било пи­сано. Бог те пренасочва. Нещо хубаво ще излезе от това". Тя постъпваше като Карл Юнг, който — както съм чувал -казвал на своите приятели, когато му разказвали за трагично събитие: „Хайде да отворим бутилка вино. От това ще излезе нещо хубаво". Когато пък му разказвали за нещо хубаво, той отвръщал: „Много лошо, но ако се държим един за друг, сигурно ще го преодолеем". Може да се смеете, но над 90 процента от хората, спечелили от ло­тарията, от три до пет години след печалбата се оплакват, че това е съсипало живота им.

Какво ни казват Библията и Талмудът? Библията казва, че Синът човешки идва не за да му служат, а за да служи и да пожертва живота си за доброто на всички. Талму­дът ни казва, че който прославя сполетелите го беди, носи спасение на света. Други религии също говорят за скрития в нещастията и злочестините дар или урок. Дори и в Книгата на Йов научаваме, че бедите лекуват, а нещастието отваря вратата към нова реалност.

Над бюрото на Бога са окачени любимите Му максими, които ще ви помогнат да облекчите времето си и да из­питате благодарност за възможността да давате любов по своя неповторим начин. Първата гласи: „Не се чувст­вай изцяло, лично, неотменно, вечно отговорен за всич­ко. Това е Моя работа". И е подписано „Бог". Другата гла­си: „Което ти помниш, Аз забравям, което ти забравяш, Аз помня".

И ето ние живеем тук, сред всичките трудности и болки, и кое ни прави истински благодарни и ни учи какво съкровище е животът? Нашият морал. Да, без нашите физически и емоционални болки няма да оцелеем. Те ни предпазват и ни пробуждат, за да се грижим за своите нужди и за потребностите на обичните ни хора. Нашият морал ни говори за ограниченото ни време тук и извисява съзнанието ни за съкровището на живота. Както споделя Питър Нол в последния си дневник: „Времето не е пари. Времето е всичко. Да видиш нещо за пос­леден път е почти толкова хубаво, като да го видиш за първи път и ти прекарваш повече време с нещата и хо­рата, които обичаш, и по-малко - с нещата и хората, ко­ито не обичаш."

Мога само да споделя с вас, че съм благодарен за живо­та и за възможността да участвам в чудото на творени­ето, като същевременно позная и изживея много болка. Най-вече съм благодарен просто да се събудя сутрин и да усетя света наоколо. Зная, че има други, които биха изб­рали да не се събудят на следващата сутрин, но защо се различаваме?

Мисля, че в основата на разликата е любовта, която съм получавал от момента на раждането си - тя улесня­ва чувството за благодарност. Моля ви - отнасяйте се един към друг така, както би се държала любяща майка, за да можем всички да бъдем благодарни за живота. Как ще обичате - оставям вие да решите сами. Изберете своя начин да служите с любов и показвайте тази любов на всеки срещнат.

Ако го правим, всяко дете ще бъде благодарно за живо­та и за възможността да служи и да подобрява живота на другите. Въпреки всичко помнете, че благодарността винаги е въпрос на избор и трябва да бъде резултат на свободна воля. Райската градина не е просъществувала, защото не е имало възможности за избор. Ние имаме из­бор. Нека обичаме живота и ближните си и да бъдем бла­годарни.



[1] Книгата е издадена на български език от ИК „Кибеа", 2000 г. - Бел. ред

Няма коментари: