сряда, 7 ноември 2012 г.

Благодарността - начин на живот (част 37) Благодарността: начин на живот

Благодарността: начин на живот

Марша Пъркинс-Рийд

Марша Пъркинс-Рийд е известна в цялата страна като мотивационен лектор и водещ на семинари. Тя предлага на аудиторията си комбинация от 25-годишен разнообразен бизнес опит, степени по психология и право, десет години в движението „Ново мислене"и успеха и удовлетворението, на които клиентите й се радват. Марша е автор на книгата „Когато от 9 до 5 не е достатъчно: как да постигнем удовлетворение от работата си".

Не винаги е лесно да изпитваме благодарност. Когато обстоятелствата са неприятни или се съсредоточаваме повече върху липсващото, отколкото върху налично­то, може да ни изглежда нелепо да се опитваме да наме­рим нещо, за което да бъдем признателни. Но благодар­ността включва много повече от това просто да сме признателни. Признателността е насочена към конкретен обект или събитие, като при думите: „Признателен съм за новия пуловер, който току-що получих". Благодар­ността, от друга страна, е начин на живот. Хората, ко­ито живеят в състояние на благодарност, са развили способността да въплъщават, миг след миг, чувство на възхита и удовлетворение от живота си такъв, какъвто е. И като го правят, колкото и парадоксално да изглежда, те като че ли привличат още и още благословии в живо­та си под формата на пари, удовлетворяваща работа, дълбоко удовлетворяващи лични отношения и други же­лани неща.

Редовното изразяване на признателност може да до­веде до изпълнен с благодарност начин на живот. Аз съм си създала практиката винаги, случи ли се нещо хубаво -все едно дали очаквано, или не! - да казвам на себе си и на глас: „Благодаря ти, Господи!" Ако го правите редовно, ще забележите как се променяте. Нещата, които са ви притеснявали, вече не ви притесняват толкова много. Виждате някого с по-малко късмет от вас и докато бла­годарите на Първоизточника за онова, което имате, протягате ръка да помогнете на другия и да му дадете каквото можете от себе си и от притежанието си.

Практикуването на благодарност е признание за нали­чието на безкрайно богатство навсякъде около нас, в цялата вселена и отвъд нея. И ние трябва, както ни при­канва Ерик Батъруърд в своята книга „Духовната иконо­мика", „да проумеем, че плуваме в изобилието така, как­то рибата - във вода". Никога не може да ни липсва изо­билие, дори и да изгубим цялото си имущество при финансова криза - тъй като изобилието е нематериалната същност на видимите неща. Затова винаги можем да се изпълним с благодарност за невидимото изобилие край нас със съзнанието, че по този начин ще предизвикаме проявата му за себе си.

Благодарността води до два изключително приятни ре­зултата в живота ни. Първо, тя създава дълбоко чувство на радост. Казват, че ако преследваме щастието като цел, то ще ни се изплъзва. Същото важи за радостта: ако я тър­сим като самоцел, няма да я намерим. Но ако практикуваме благодарност - ако изпитваме удовлетворение, ако сме благодарни за това, което имаме (дори и да е оскъдно) и култивираме вътрешен покой в моменти на медитация -ще открием, че радостта се появява спонтанно.

Вторият резултат от благодарността е личното преживяване на изобилието и просперитета. Общопри­ет принцип е, че онова, върху което се фокусираме, на­раства. Ако прекарваме по-голямата част от времето си в мисли за липсващото или как ни се иска животът да е различен, или какво сме загубили, тъкмо това ще се умножи - и ще търпим още загуби, още оскъдица и още неу­довлетворение от настоящия си живот. Ако, от друга страна, се съсредоточим върху това, което имаме - хра­ната на масата ни, приятелите и/или близките, които ни обичат, слънчевата светлина навън - това също ще се умножи. Енергията на благодарността в живота ни като по магия привлича още и още от желаните неща.

Затова започнете да практикувате благодарност още днес. След като се събудите, веднага си задайте въпроса: „За какво мога да бъда благодарен днес?" Прекарайте из­вестно време в тишината на вътрешната си същност, оценявайки чудото, което сте. И не забравяйте да забе­лязвате хубавите неща, които ви се случват.

 

Няма коментари: