неделя, 13 ноември 2011 г.

Благодаря за спокойния сън който имам всяка нощ!

Благодаря за спокойния сън който имам всяка нощ!

Всички знаем колко важен е съня, но нека разгледаме защо всъщност е важен и защо да сме благодарни , че го имаме:
1) Съня е състояние на организма по време на което си почива пълноценно и ефективно от ежедневното натоварване. Съня е нашето зарядно за да бъдем пълноцени на следващия ден!

2) Сънят е важен за поддържане функцията на имунната система. Сънят е здраве!

3) Благодарение на него ефективно работи мозъкът ни, трудоспособността е оптимална.

4)Докато спим и по- точно през фазата на дълбокия сън (трети и четвърти стадий на NREM) се повишава нивото на растежния хормон и от там целия клетъчен растеж (ръст, мускулна маса и т.н.) - в детството и в зряла възраст. Докато спим растем!

5)Освен това по време на сън се засилват метаболитните процеси, повишава се производството на белтъци.

6)Изследвания са показали, че REM-сънят спомага за процеса на обучение. Доказателство за това е неоходимостта на новородените да изучават околния свят и продължителността на техния сън и то предимно REM-тип. Наблюдавано е, че опитът за преподаване на някакво умение, последван от липса на REM-сън, остава безуспешен, докато наличието на последния спомага за научаването. Затова най-добре се запаметява и учи след сън. Съня ни помага да помним по-добре.

7) Сънят е свързан с настроението ни. Когато сме наспани сме в добро настроение

8) Докато спим сънуваме. От векове се смята, че сънищата са техника за гадаене без да има научно обяснение за това. Според психолози сънищата ни са отражение на нас самите. Сънищата могат да ни дадат знак за бъдещи събития, да ни открият решението на даден проблем. Не са малко случайте когато от видение в сън тръгват големи открития. Менделеев е сънувал Менделеевата таблица която днес е основа на химията. Изобщо можем да използваме сънищата си в наша полза. Как? Преди сън да си кажем : "Тази вечер ще сънувам, и ще запомня всичко от съня си. Сънищата ми са мои помощници. Благодаря за това което ми казват и че ги имам!" Дръжте до себе си лист и химикал, когато се събудите напишете какво сте сънували. Важно е да се отбележи, че всеки човек има своите сънища и не винаги съновника дава значението което има вашия сън за вашия живот. Разкодирайте си сънищата сами, както ги разбирате вие защото те идват от вашето подсъзнание, защото те са ваши!

Сънят заема важно място в живота ни и играе не малка роля за здравето ни. Сънищата ни помагат да разберем по-добре себе си. За да можем да се възползваме от благата, които той ни предоставя обаче трябва да се стараем той да бъде пълноценен и да сме благодарни за него.

Вечер когато си лягаме трябва да сме наясно, че предстой важен момент от деня ни. Може би един от най-важните. Подготовката за сън е важна! Преди сън е добре да оценим , че имаме дом където да спим. Да благодарим за леглото, за възглавниците, за завивките, за топлината. Да благодарим за днешния ден, да визуализираме най-хубавите моменти от деня! Да оценим процесите който ще се случат. Да се завием топло, да се настаним удобно и да заспиваме! Сутринта да благодарим за случилите се процеси и да се опитаме да се сетим какво сме сънували, да извлечем ползата и да благодарим.

Не е добре до час преди сън да се натоварваме физически и психически. Добре е да слушаме приятна музика, да си говорим с любимия, да се посмеем, да се любим, да си играем с децата.

Сънят е жизнено важен за всички нас и ние трябва да оценяваме този процес !

Благодаря за съня!

Няма коментари: